2012-06-15 08:46:21

OBA tájékozató

 

Az OBA Igazgatótanácsa a hitelintézeti ügyfelek pénzügyi tájékozottságának és pénzügyi tudatosságának növelése érdekében módosította a Konszolidált Biztosított Betét (KBB) ügyfél-tájékoztató kiküldésére vonatkozó, 2010. szeptember 22-én és 2011. szeptember 19-én hozott határozatait az alábbiak szerint:


Az OBA tagintézetei a betétes kérésére kötelesek az Igazgatótanács által elfogadott minta (Ügyfél-tájékoztató minta)  szerinti ügyfél-tájékoztatót díjmentesen az ügyfelek erre irányuló kérése alapján az ügyfelek rendelkezésére bocsátani.


Az ügyfél-tájékoztató rendelkezésre bocsátása a betétes kérése szerint történhet postai vagy elektronikus úton, valamint a bankfiókban történő személyes átadással.


Az ügyfél-tájékoztató személyes átadása esetén annak az átadás időpontjában aktuális adatokat kell tartalmaznia. Egyéb módon történő rendelkezésre bocsátás esetén az ügyfél-tájékoztató az elkészítésének időpontjában aktuális adatokat kell, hogy tartalmazzon. 

OBA logo

Takarékszövetkezetünk az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tagintézete, így a nálunk elhelyezett megtakarításai az OBA által biztosítottak.

Hasznos tudnia, hogy az uniós és a hazai jogszabályok alapján, ha egy betétet a Bank a pénzügyi helyzetéből adódóan nem tudna visszafizetni, akkor a betétes részére a betétbiztosító a mindenkori értékhatárig 20 munkanapon belül fizet kártalanítást.


A kifizetés összeghatára bankonként legfeljebb 100.000 eurónak megfelelő forint összeg. Ez azt jelenti, hogy a kártalanítási összeghatár meghatározásakor a betétes egy banknál elhelyezett betétei összeadódnak. Tehát, amennyiben a betétes 90 ezer eurónak megfelelő összeget tart megtakarítási számláján és további 20 ezret a folyószámláján, akkor is csak 100.000 euróig illeti meg a kártalanítás.

 
Közös betéteknél a 100.000 eurós összeghatár minden betétest egyenként illeti meg. Azonban a céges, illetve vállalkozási betétszámlák esetében, ideértve az egyéni vállalkozók betéteit is, ahol kettő vagy több meghatalmazott rendelkezik a számla fölött, nincs ilyen többszörözésre lehetőség. A jogi személyek betéteire, függetlenül a tulajdonosok számától, legfeljebb 100.000 eurónak megfelelő összeghatárig fizethető kártalanítás.

 

Az OBA biztosításra vonatkozó szabályokat megtalálja az OBA honlapján: http://www.oba.hu/

Az Ön betéteivel kapcsolatosan további információkat kaphat az alábbi elérhetőségeinken:

9300 Csorna, Szent István tér 23.
Tel: 96/593-261-628, 96/593-320